Ziekte van Lyme

Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen. In 2009 hebben ruim een miljoen mensen een tekenbeet gehad en 22.000 mensen hadden last van de ziekte van Lyme. Ze kregen de verschijnselen zoals een rode ring rond de plek waar ze zijn gebeten. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd de borreliabacterie. Je kunt het oplopen middels een besmette teek. In West Europa, dus ook in Nederland, gaat het meestal over de schapenteek, met de naam Ixodes ricinus. Dan wordt de teek besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren, maar ook bij vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Als een teek later bloed van mensen zuigt, dan kan deze de bacterie aan mensen overdragen.

Kans op de ziekte

In totaal draagt ongeveer 20% van de teken de bacterie bij zich. Niet iedere beet van de teek is dus zorgwekkend want je weet nooit van tevoren of een teek besmet is of niet. Bij een willekeurige tekenbeet gaat het over een kans van 3% om de verschijnselen van de ziekte van Lyme te krijgen. De ziekte van Lyme wordt bij de tekenbeet zelf niet meteen overgedragen. Hierbij geldt namelijk dat hoe langer een teek vast zit hoe groter de kans is dat de bacterie over wordt gedragen. Binnen 24 uur gaat het over een kleine kans maar na 24 uur neemt de kans wel sterk toe.

Symptomen ziekte van Lyme

Bij de ziekte van Lyme kun je een rode ring zien op de plaats waar je bent gebeten. Dit kan na een paar dagen optreden. Maar je kunt ook besmet raken met de ziekte van Lyme zonder dat je een rode ring hebt gezien. Vaak wordt een tekenbeet ook over het hoofd gezien. Je moet jezelf daarom goed controleren als je in een bos of in een gebied bent geweest met hoog gras.

Behandeling ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme kan behandeld worden met antibiotica. Het is belangrijk dat de ziekte op tijd wordt opgemerkt. Hierbij geldt namelijk dat hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe beter de behandeling aanslaat. Daarom dien je ook contact te hebben met je huisarts wanneer je gebeten bent door een teek en als je binnen drie maanden last krijgt van je gezondheid. De klachten die je op kunt lopen kunnen per ziekte van Lyme verschillen. Daarom kun je bij twijfel maar beter de huisarts raadplegen. Deze zal ook vragen wanneer je door de teek bent gebeten en waar. Zorg er daarom voor dat je dit weet, zodat je dit ook aan de huisarts door kunt geven. De datum van de beet kan van groot belang zijn, omdat daardoor vastgesteld kan worden of dat de klachten van de tekenbeet af kan komen. Houd de plek in ieder geval goed in de gaten en bij twijfel ga naar de huisarts want je kunt de ziekte van Lyme hebben opgelopen zonder dat je het weet.