Teken bij huisdieren

Honden en katten kunnen last krijgen van teken, maar ook een konijn kan er last van krijgen. De parasiet komt namelijk voor in bosrijk gebied, je kunt ze ook in parken en tuinen tegen komen met struiken en hoog gras. De teek is een kleine spinachtige parasiet. Deze zoeken warmte op bij de honden en katten en dan zuigen ze zich vol met bloed.

Controleer je huisdieren op teken

Als je honden en katten hebt zal je vast wel eens een teek hebben gezien bij hen en deze hebben verwijderd. Het is belangrijk dat je je huisdieren regelmatig controleert, zeker als je ze hier niet voor hebt behandeld. De dieren kunnen de teken zelf niet verwijderen, maar zij kunnen er wel ziek van worden als de teek besmet is. Daarom dien je als eigenaar je dieren goed in de gaten te houden en als je naar de bossen gaat of naar de heide, controleer je honden thuis dan extra goed, met name onder de oksels, achter de oren en bij de staart. Dit zijn plekjes waar de teek het lekker warm vindt en daar kun je ze dan ook vaak vinden. Maar je kunt het beste de hele vacht controleren, maar ze kunnen ook op andere plaatsen voorkomen.

Teken verwijderen bij honden en katten

Een teek verwijderen bij je huisdier kan lastig zijn, zeker als het de eerste keer is. Ze zijn het niet gewend en blijven niet stilzitten. Vraag dan iemand om je te helpen want de teken dienen goed verwijderd te worden. Je moet de teek niet open knijpen want dan gaat alles wat hij in zich heeft het bloed in van je hond of kat. Je dient rustig te werk te gaan en daarom is het beter dat iemand het dier af kan leiden zodat jij je volledige aandacht kunt richten op het verwijderen van de teek. Teken bij huisdieren zijn vervelend, maar als je het goed in de gaten houdt is er niets aan de hand en kun je het behandelen. Zorg dat je altijd een tekenpincet in huis hebt zodat je de huisdieren kunt verlossen van deze vervelende insectjes.

Behandeling honden en katten

Honden en katten kunnen behandeld worden met een pipetje in de nek zodat de teken als zij het bloed van de hond of kat opzuigen dit stofje in zich krijgen en dood gaan en er dan vanaf vallen. Er zijn ook mensen die de hond of kat liever zelf controleren en ze niet behandelen. Dit is een keuze die je zelf kunt maken. Dierenartsen adviseren het wel om je hond en kat te behandelen, dit zou je dan eens in de maand kunnen doen. Van maart tot oktober zijn de teken vooral actief, maar de overige maanden kunnen ze ook gewoon gezien worden op honden en katten. Maar in de warmere periode komen ze vaker voor. Houd dan ook vooral je huisdieren goed in de gaten zodat je er op tijd bij bent en de teek kunt verwijderen.