Teek verwijderen

Als je een teek in de huid vast hebt zitten dan moet deze zo snel mogelijk verwijderd worden. Maar hoe dien je een teek te verwijderen? Het is belangrijk dat als je een teek hebt je deze op de juiste manier gaat verwijderen. Als je dat niet doet dan kunnen zij de ziekteverwekkers overdragen, zoals de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. We leggen je nu uit hoe je een teek moet verwijderen uit je huid.

Zelf een teek verwijderen

Je neemt een puntig pincet of een goede tekentang. Dan probeer je de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet te pakken en let op dat je niet in het lichaam van de teek gaat knijpen. Dan zet je een pincet of de tekentang voorzichtig en recht op de huid. Je moet de teek NIET irriteren met olie of alcohol, hierdoor is de kans op besmetting namelijk alleen maar groter. Als je de teek er uit hebt gehaald moet je het bijtwondje na het verwijderen wel desinfecteren met alcohol 70% of met jodium. De tekentang of de pincet moet je ook desinfecteren. Hoe sneller en hoe beter je de teek hebt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting is. Schrijf wel op wanneer je bent gebeten door de teek en waar. Mocht je dan later nog klachten krijgen dan weet je in ieder geval wanneer en waar je bent gebeten.

Laat een ander de teek verwijderen…

Als je zelf de teek niet goed aan kunt dan is het beter dat je de teek laat verwijderen door een ander. Diegene kan de plek dan beter overzien en de teek goed verwijderen. In ieder geval gaat het er bij een teek verwijderen over dat het snel en goed wordt gedaan. Een teek die je laat zitten heeft namelijk een grotere kans om de ziekte over te dragen en daar wil je natuurlijk niet aan denken. Wen jezelf daarom aan dat wanneer je naar de bossen bent geweest of in het hoge gras bent geweest dat je jezelf dan controleert. Controleer ook de kinderen en dieren, met name honden en katten zijn erg vatbaar. Maar hen kun je ook behandelen tegen teken en vlooien. Er zijn ook mensen die de teken liever verwijderen en de dieren liever niet inspuiten met bepaalde spullen tegen teken en vlooien. Mocht je die keuze ook maken dan is het in ieder geval van belang dat je op tijd de dieren gaat controleren en na iedere wandeling in het bos alles even nakijkt. Als je dat de dieren van jongs af aan hebt aangewend dan zullen zij er goed voor blijven staan. Bij dieren geldt ook dat je de teek weer goed moet verwijderen, bij hen kun je het plekje ook goed in de gaten houden en het bijtwondje desinfecteren. Dit kan bij het dier even prikken dus ben voorzichtig en wanneer het kan verwijder de teek bij de hond of de kat dan met zijn tweeën.